Saittuipa jääkaapissa olemaan edelliseltä päivältä valmiiksi keitettyä kvinoaa ja punajuuria. Kätevänä emäntänä ajattelin yhdistää ne ja testata minkälaisia kasvispihvejä niistä saisi aikaiseksi.
Ja oikein hyviä maistuvia punajuuripihviähän niistä tuli. Jopa niin hyviä, että olen ehtinyt jo valmistaa niitä toisenkin kerran.
Tällä toisella kerralla ripottelin valmiiden pihvien päälle hieman fetajuustoa ja ripauksen Zaàtar mausteseosta. Punajuuri on monipuolinen raaka-aine, josta voi valmistaa niin pihvejä, pataruokia, muhennoksia, laatikoita, keittoja tai lisätä sitä vaikka leipä- tai sämpylätaikinaan.
Punajuuren kuorta ja kantaa ei ole hyvä poistaa ennen keittämistä, etteivät väriaineet ja arvokkaat tavinteet liukene keitinveteen. Koska kokonaisten punajuurten kypsyminen kestää melkein tunnin, kannattaa ne keitellä valmiiksi edellisenä iltana. Ja mikäpä sen parempaa, seuraavana päivänä voitkin vaikka raastaa punajuuret pihvitaikinaan.
Jos lisäinfo punajuuresta kiinnostaa, niin lue reseptin alta lisää!
Kvinoa-punajuuripihvit
2-4:lle
6 keitettyä punajuurta, karkeana raasteenaa
1 dl keitettyä kvinoaa
4 rkl ruohosipulia
1 kananmuna
1 1/2 rkl maizenaa
suolaa, maun mukaan
mustapippuria myllystä
öljyä paistamiseen
Valmistus
1.Sekoita kaikki ainekset yhteen.
2.Kuumenna öljy pannulla ja lusikoi pihvimassaa pannulle keoiksi. Painele lusikalla ohuemmaksi ja pihvin muotoon. Paista keskilämmöllä pari minuuttia kummaltakin puolelta.
Tarjoile raikkaan jogurttikastikkeen kera tai murustele pinnalle hieman fetajuustoa.
Kuva, Pixabay.com
Miksi punajuuri?
Punajuuren terveyshyödyt
Punajuuren sanotaan vähentävän väsymystä ja vilkastuttavan aivojen verenkiertoa.
Tutkittua tietoa punajuurista on myös niiden verenpainetta alentavat ominaisuudet. Tarkemmin sanottuna punajuuren nitraatin. Nitraatti laajentaa verisuonia ja siten helpottaa verenvirtausta.
Punajuuri sisältää myös runsaasti folaattia, huomautuksena tähän väliin, että folaatin niukka saanti on yhdistetty lisääntyneeseen syöpäriskiin.
Punajuuri siältää myös monipuolisesti eri kivennäisaineita. Kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, kuparia, natriumia, sinkkiä ja rautaa.
Maku oli hyvä mutta en saanut pihvejä pysymään kasassa siis liian löysää. Oli vaikea kääntää. Lisäsin sitten 1/2 dl jyttejauhoa ja onnistui jo paremmin. Resepti vaatisi vielä vähän kehittelyä jotta paistaminen onnistuisi.
Taikina oli tosiaan melko löysää, mutta omaan makuun oikein sopivat. Kiva, että keksit tavan saada niistä itsellesi mieluisia.
Hyvää joulua!