Sokerin käyttö kohtuudella ja suositusten rajoissa on ok, mutta jos valkoista sokeria ei tahdo käyttää, minkälaisia korvaavia makeuttajia kaupasta sitten löytyy?
Maailmalta löytyy useita luonnollisia lähteitä, joilla ruokansa, juomansa ja herkkunsa voi makeuttaa. Makeutusaineet kannattaakin ehdottomasti korvata luonnollisilla ja ravinnerikkailla vaihtoehdoilla. Mm. terveellisiksi mielletyt ruskeat sokerit sisältävät ravinteita valkoista sokeria enemmän, koska niitä on prosessoitu vähemmän.
Sokerit
Täysruokosokeri, xylitoli, kookossokeri, stevia ja eritrytoli on viisi vaihtoehtoista makeuttajaa valkoisen sokerin korvaamiseen. Safkatutka on kirjoittanut hyvin avaavan artikkelin aiheesta.
Mikä on Intiaanisokeri? Lue lisää tästä.
Iso osa hyvinvoinnista ja hyvää oloa haluavista ovat jättäneet valkoisen sokerin pois ruokavaliostaan. Valkoisen prosessoidun sokerin terveyshaitat ovat kiistattomat paitsi hampaille, myös koko keholle. Itse olen hyvää oloa etsiessäni jättänyt valkoisen sokerin melkein kokonaan pois, muutamaa ”lipsahdusta” lukuun ottamatta. Ja voinkin todeta, että muutos entiseen on huomattava. Näiden lipsahduksien jälkeen olen huomannut millainen myllerrys kehossa alkaa kun se saa sokeria.
Tässä kohdassa on mainittava, että en ole valkoisen sokerin puolesta puhuja, mutta en sitä vastaankaan. Kohtuus kaikessa, kuten sanotaan on mielestäni hyvä. Mutta tosiaan tässä hyvän olon alkulähteiden etsinnässä ei sokeri kuulu ruokavaliooni juuri nyt.
Omakohtaisena kokemuksena sokerista voin sanoa, että en huomannut tällaista reaktiota sokerista, ennen kuin jätin valkoisen sokerin kokonaan pois. Ja ne muutamat kerrat, kun olen sitten valkoista sokeria joissain leivonnaisten muodossa nauttinut, on olo ollut suoraan sanottuna ällöttävä. Energiataso laskee sen nopean piikin jälkeen, kuin lehmän häntä. Ärsyttävä ja vähäenerginen olo iskee myös melko pian. Jos valkoista sokeria on tullut nautittua illalla, on olo aamullakin vielä monesti ärtynyt. Sekä makeaa tekee helpommin mieli, kun sille on antanut ns. pikkusormen.
Kirjoitin teille aiemmin Jutan Energisoivasta Dieettikirjasta. Kirjan reseptiosiosta löytyi Kookospallojen ohje ja ajattelinkin testata niitä. Mihinkäs sitä tiikeri raidoistaan pääsisi, makeaa vaan joskus tekee mieli. Näissä kookospalloissa makeuttajana toimii vaahterasiirappi ja tumma suklaa.
Voin lämpimästi suositella kookospalloja makean nälkään ja silloin kun tahtoo herkutella hieman kevyemmin ja hyvä olo mielessä.
Kookospallot
n. 10 kpl
4 valkuaista
3 rkl vaahterasiirappia
6 dl kookoshiutaleita
1 tl vaniljajauhetta
50 g tummaa suklaata ( 80 % )
Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Lisää vaahterasiirappi, kookoshiutaleet ja vaniljajauhe.
Pyöritä massasta tiiviitä palloja ja paista niitä uunissa 170 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pallot ovat pinnalta vaaleanruskeita.
Anna kookospallojen jäähtyä ja sulata sillä aikaa suklaa kattilassa vesihauteessa. Kun kookospallot ovat jäähtyneet, dippaa ne sulaan suklaaseen. Laita pallot leivinpaperin päälle ja anna suklaan jähmettyä.
Kookospallot maistuvat mielestäni parhaimmilta vasta seuraavana päivänä valmistuksesta, kun en ovat saaneet kuivahtaa rauhassa.
Kuinka paljon saa syödä makeaa?
Hyväterveys.fi sivuilla on mielenkiintoinen artikkeli aiheesta, kuinka paljon saa syödä makeaa. Artikkeliin pääset tästä.
Mitä sokerin tilalle?
Kuumiin juomiin hedelmäsokeri, hunaja, makusiirappi
Kylmiin juomiin makeutusaineet
Ruokiin banaani, taateli, rusina, viinirypäle, persikka, luumu, omena, mansikka, kiivi, vesimeloni
Leivonnaisiin hedelmäsokeri, kuitupitoiset makeutusaineet, taateli, rusina, banaani.
Lähde: www.hyväterveys.fi, Artikkeli: Kuinka paljon saa syödä makeaa
Faktaa Vaahterasiirapista:
Mahlassa itsessään on aluksi vain hyvin vähän sokeria, yleensä alle 2,5 prosenttia. Mahlasta saadaan poistettua jopa 75 prosenttia vedestä jolloin sokerin osuus on kuitenkin vain 8 prosenttia. Sokerin osuutta mahlassa nostetaan keittämällä sitä isolla tasaisella pannulla kunnes siitä muodostuu makeaa siirappia. Tämä prosessi on hidas koska suurimman osan vedestä täytyy kiehua pois. Valmiissa vaahterasiirapissa on vähintään 66 prosenttia sokeria.
Lähde: http://www.kysy.fi/kysymys/mista-vaahterasiirappi-tehdaan-ja-miten
Yle.fi on tehnyt jutun aiheesta Valkoinen sokeri pannassa – mikä korvikkeeksi?
Etsivä löytää aina ratkaisun, joten jos tahdot korvata valkoisen sokerin jollain muulla, etsi. Mm. netti on täynnä tietoa! Ja jos kuuluisat lausahdukset, “kohtuu kaikessa” tai “etsivä löytää”, eivät ole sinua varten, kieltäydy sokerista kokonaan. Voin melkein luvata, että siitä ei ole haittaa!
Hyvä postaus. 🙂 Rakastan kookosta ja kookospalloja. Tälläisiä en olekaan tehnyt vaahterasiipin kanssa, voisi ensi kerralla tehdä.
Täällä juuri mietin mitä tekisin raparperin kanssa, sitä kun on pakastimessa ihan kivasti mutta kaipaa kyllä sitä makeutusta.. mitä siihen keksisi ja yleensäkin mitä tekisi.. 🙂
Kiitos 🙂 Olisiko jonkunlainen tuorejuustopohjainen raparperijäädyke mitään? ( I know, kuka hullu ehdottaa jäädykettä näillä miinus asteilla 😉 ) Uskon että siinä voisi pahin kirpeys taittua ja makeutusta ei tarvitsisi niin paljon.
No toi voisi olla kyllä hyvä, pitää laittaa ajatus muhimaan..
Marjojakin on ihan liiaksi haalittu taas pakastimeen, pitäisi alkaa käyttämään vähän ahkerammin kun kevättä kohdin mennään.. 😀
Sama juttu täälläkin marjojen suhteen. Mutta aika paljon on tullut jo mehuksi keiteltyä.