Omavaraisuus – Aloittaminen ja neuvot omavaraiselämään

Olin nuoresta saakka haaveillut omasta kasvimaasta, olinhan jo pienestä pitäen ihaillut isovanhempieni kaunista puutarhaa, jossa marjapensaat notkuivat, kasvimaa pursusi vihanneksia ja kauniit kukat loistivat ympärillä. Innostus omavaraisuuteen syttyi minussa, ja noin 20 vuotta sitten aloitin oman omavaraisteluni pienimuotoisesti. Siitä lähtien se on kasvanut ja kehittynyt, ja olen saanut vuosien varrella kokea suurta iloa ja tyydytystä tästä elämäntavasta.

 

Rakkauteni kehäkukkiin syntyi jo lapsena, isovanhempieni puutarhassa.

Omavaraisuus lapsuudessa ja nyt

Muistelen usein isovanhempieni puutarhassa vietettyjä hetkiä. Keräsimme siellä yhdessä satoa, ja jokaisella vierailulla oli oma ainutlaatuinen tunnelmansa. Kesäisin ja syksyisin saimme kotiinviemisiksi aina jotain herkullista ja tuoretta. Niistä hetkistä kumpuaa rakkaus maan antimia kohtaan, joka on säilynyt sydämessäni tähän päivään saakka.

Toiset isovanhempani taas olivat innokkaita marjastajia ja sienestäjiä, samoin kuin omat vanhempani. Yhteiset metsäretket olivat täynnä jännitystä ja seikkailua, mutta myös pieniä kommelluksia. Muistan elävästi sen hetken, kun melkein astuin kyykäärmeen päälle, tai kun onnistuin tallomaan maa-ampiaispesään lakkoja kerätessäni. Koko pesä pörräsi ympärilläni, ja pistot sattuivat kasvoihini. Vaikka lakat jäivät keräämättä, nuo hetket opettivat minulle kunnioitusta luontoa kohtaan ja muistuttivat siitä, että omavaraisuus ei ole aina helppoa.

 

Ukkini perheensä kasvimaalla.

 

Omavaraistelu on muovannut minusta ainakin osittain sen aikuisen, joka olen tänään. Vaikka keskityn pääasiassa kotitarveviljelyyn, saan siitä paljon tyydytystä ja iloa. Siinä on jotain maagista, kun saa suunnitella ja istuttaa siemenen, seurata sen kasvua ja hoitaa sitä huolella. Nähdä vihreiden versojen puhkeavan maasta ja muuttuvan reheväksi kasvustoksi. Ja lopulta, kun sato on kypsä, saan poimia tuoreita vihanneksia, mehukkaita hedelmiä ja herkullisia yrttejä.

Omavaraistelu ei ole aina helppoa. Se vaatii kärsivällisyyttä, oppimista ja sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin. Säät voivat olla oikukkaita, tuholaiset voivat yrittää napata sadon ja joskus epäonnistumiset voivat varjostaa onnistumisia. Mutta juuri näissä hetkissä piilee opetuksia. Jokainen virhe on oppitunti, jokainen haaste on mahdollisuus kehittyä ja oppia lisää.

Omavaraisuuden ilo ei rajoitu ainoastaan ruoan tuottamiseen. Se on elämäntapa, joka avaa oven syvemmälle yhteydelle luontoon ja itseeni. Omavaraisuus antaa minulle mahdollisuuden hidastaa tahtia ja pysähtyä hetkeen. Se opettaa minulle kiitollisuutta ja arvostusta luonnonlahjoja kohtaan.

Matkani on ollut täynnä iloa, oppimista ja yhteisöllisyyttäkin. Olen saanut jakaa kokemuksiani ja oppia muilta viljelijöiltä. Yhdessä olemme vaihtaneet vinkkejä ja innostuneet toistemme onnistumisista.  Omavaraisuus yhdistää meitä, luo yhteisöllisyyttä ja tuo iloa elämäämme.

Kutsun sinutkin astumaan mukaan tähän antoisaan matkaan. Aloita pienin askelin, istuta ensimmäinen siemen. Koe syvempi yhteys luontoon ja nauti omasta sadostasi. Ole kärsivällinen ja valmis oppimaan.

 

 

Omavaraisuus – Aloittaminen ja neuvot omavaraiselämään

Omavaraisuus tarjoaa upean mahdollisuuden nauttia tuoreista ja terveellisistä ruoista sekä tuntea yhteyttä luontoon. Aloittaminen ei ole vaikeaa, ja ajattelin tässä jakaa kanssasi vinkkejä, jotka auttavat sinua aloittamaan omavaraiselämän ja kotitarveviljelyn.

1. Suunnittele oma kasvimaa

Kasvimaan suunnittelu on tärkeä ensiaskel omavaraisuuden tiellä. Valitse aurinkoinen alue, joka saa mielellään ainakin kuusi tuntia suoraa auringonvaloa päivittäin. Maaperän tulisi olla ravinteikas, joten harkitse kompostin tai lannoitteiden lisäämistä. Muista myös ottaa huomioon kasvien (lopullinen) koko ja kasvunopeus suunnitellessasi kasvimaata.

2. Valitse sopivat kasvit

Aloittelijana on järkevää aloittaa helppohoitoisista kasveista, kuten salaateista ja yrteistä. Nämä kasvit menestyvät yleensä hyvin ja tarjoavat runsaankin sadon.

3. Oikea ajoitus 

Kylvö- ja istutusaikataulut vaihtelevat eri kasvien välillä. Opiskele kasvien kylvö- ja istutusaikatauluja (kasvuvyöhykkeelläsi) ja noudata suosituksia. Jotkut kasvit voidaan kylvää suoraan maahan, kun taas toiset vaativat esikasvatusta. Muista myös huomioida sääolosuhteet ja maaperän lämpötila, jotka vaikuttavat kasvien kasvuun.

4. Huolehdi kasveista 

Kasvit tarvitsevat säännöllistä hoitoa menestyäkseen. Varmista, että kasvit saavat riittävästi vettä. Vältä kuitenkin liikakastelua, joka voi johtaa juurten mätänemiseen. Poista myös rikkakasvit säännöllisesti, jotta ne eivät kilpaile kasvien kanssa ravinteista ja tilasta.

 

 

5. Hyödynnä kierrätystä ja kestävyyttä

Omavaraisuus kulkee käsi kädessä kestävän elämäntavan kanssa. Hyödynnä kierrätystä ja kompostointia. Komposti tuo maaperään ravinteita ja parantaa sen laatua. Voit myös hyödyntää kierrätettyjä astioita jne. kasvien kasvattamiseen.

6. Jatkuva oppiminen ja yhteisöllisyys

Omavaraisuus ja kotitarveviljely tarjoavat loputtomia oppimismahdollisuuksia. Ole utelias ja valmis kokeilemaan erilaisia menetelmiä ja kasveja. Lue kirjoja, osallistu puutarhakursseille tai liity paikalliseen puutarhayhdistykseen saadaksesi tietoa. Voit oppia paljon muiden viljelijöiden kanssa verkostoitumalla ja vaihtamalla ideoita.

7. Säilytä sato ja hyödynnä ylijäämät

Kun sadonkorjuun aika koittaa, säilytä sato asianmukaisesti. Opettele säilömään ruokaa eri tavoin. Tämä mahdollistaa omasta sadosta nauttimisen ympäri vuoden. Jos sinulla on “ylijäämää”,  jaa naapureille ja ystäville. Näin voit edistää yhteisöllisyyttä ja auttaa muita samalla, kun vähennät ruokahävikkiä.

8. Laajenna omavaraisuutta 

Omavaraisuuteen ei tarvitse rajoittua vain kasvimaahan. Voit laajentaa omavaraisuutta myös muille alueille, kuten energiantuotantoon, vesihuoltoon ja ruoanlaittoon. Harkitse uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Voit myös kerätä sadevettä ja hyödyntää kompostia ravinteiden kierrätyksessä. Lisäksi voit opetella säilömään ruokaa ja valmistamaan omia säilykkeitä, jolloin voit nauttia omasta sadostasi myös talvikuukausina.

9. Ole kärsivällinen ja nauti prosessista

Omavaraisuuden tiellä eteneminen vaatii kärsivällisyyttä ja sitoutumista. Kasvien kasvattaminen ja ruoan tuottaminen vie aikaa ja vaivaa. Ole valmis oppimaan virheistäsi ja sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Muista kuitenkin nauttia prosessista ja iloita pienistäkin saavutuksista. Omavaraisuus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tuntea yhteyttä luontoon.

 

 

Lue muut omavaraissarjan postaukset tästä:

OMAVARAISUUS

 

Suuntana omavaraisuus-blogit

Tämä blogipostaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön julkaisuja ja kuuluu osana Suuntana omavaraisuus-sarjaa. Yhteisöön kuuluu muitakin omavaraisuutta tavoittelevia bloggaajia, jotka asuvat eri kasvuvyöhykkeillä ympäri Suomen. Suuntana omavaraisuus-yhteisöä pyörittävät Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).

 

HUHTIKUU

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/diy-basebetonia-markatiloihin

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/omavaraisuusaloittelijan-vinkit-aloittelijalle/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Urban gardening https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-4-2024.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu-2024.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/04/aloita-helpoimmista-omavaraisuus.html

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2024-alku.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-4/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/maalaiselon-alkupiste

Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18225

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/04/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-4-ma.html

Kasvuvyöhyke 4

Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavaraisuus-aloittaminen/

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape https://farmescape.fi/miten-aloittaa-omavaraisempi-elama

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/04/07/huhti-24-miten-aloittaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Join the Conversation

  1. Marketta says:

    Ihania kuvia lapsuudestasi! Harmittaa, ettei esimerkiksi minun isänäidin kasvimaista olle otettu kuvia. Mummu kasvatti paljon kaikenlaista.

    1. Sweet Food O´Mine Author says:

      Kiitos <3 Rakkaita aarteita nämä vanhat kuvat <3

  2. Ihania lapsuusmuistoja omavaraisuudesta! Minä olen maatilalla kasvanut ja lapsuuden kesiin sekä kotona että mummulassa (jossa oli isot mansikka- ja kasvimaat ja silmänkantamattomiin kukkapenkkejä omenapuiden alla) liittyy kyllä niin ihania muistoja – nyt yritän tarjoilla omille lapsille samaa!

    1. Sweet Food O´Mine Author says:

      Kiitos 🙂
      Ihana kuulla <3 Tuota samaa minäkin omille lapsilleni ja siskojen lapsille 🙂

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close