Kasvimaan suunnittelua

Aurinkoiset päivät ovat taas tuoneet lupaustaan siitä, että pian on taas kevät. Nyt onkin taas aika alkaa suunnittelemaan mitä kaikkea aion kasvattaa tänä vuonna.

 

 

Kasvimaan suunnittelua

Joka vuosi, kun siemenkuvastot ilmestyvät, tuntuu, että tahtoisin kasvattaa vähän kaikkea.

Vuodet ovat kuitenkin opettaneet, että meillä on ne tietyt hyväksi havaitut kasvikset, joita tulee käytettyä keittiössä koko ajan. Perunat ovat kasvimaan pääosassa. Tänä vuonna aion kasvattaa Timoa ja Amandinea. Timo on erittäin hyvänmakuinen ja sitä meillä on tullut kasvatettua jo muutama vuosi. Sen malto on valkoinen ja kiinteä. Hyvin aikainen varhaisperuna, jota voidaan viljellä useimmilla paikoilla. Kiinteä, kellertävä malto. Erittäin hyvä ruokaperuna, jolla on isot, soikeat mukulat. Melko satoisa. Voidaan istuttaa kylmään maahan.

 

PERUNAT

Timo on yksi Suomen suosituimmista varhaisperunalajikkeista.

Se on jalostettu Suomessa erityisesti pohjoisia kasvuolosuhteia silmällä pitäen.

  • vahva tunnettuus vähittäiskaupassa
  • nopea kasvuunlähtö kylmässäkin maassa
  • varhainen kasvurytmi ja sadonmuodostus
  • varhaisperunaksi miellettävä maku

MAALAJIT

Timon viljely onnistuu hyvin useimmilla perunalle soveltuvilla maalajeilla. Parhaiten Timo tuottaa satoa multavilla kivennäismailla. Viljelyä eloperäisillä mailla tulee välttää, jos halutaan aikaista satoa.

Lähde: Kantaperuna.com

 

Uutena tuttavuutena aion tänä vuonna kokeilla myös Amandinea.

Amandine

Ranskalainen gurmeeperuna, joka maistuu varhaisperunalta ympäri vuoden! Kiinteämaltoinen peruna, jonka mukulat ovat soikeat, kellertävät ja ohutkuoriset. Herkkuperuna, joka sopii erinomaisesti niin keitettäväksi, paistettavaksi kuin uunissa kypsennettäväksikin. Sen voi hyvin valmistaa myös kuorineen mikroaaltouunissa. Se säilyy hyvin ja on taudinkestävä. Sitä voidaan mainiosti kasvattaa ämpärissä tai avomaalla koko kauden.

Lähde: Exotic Garden

 

 

 

YRTIT

Meillä tulee käytettyä todella monipuolisesti erilaisia yrttejä. Tietysti ne tavallisimmat, tilli ja persilja ovat itseoikeutetusti kasvimaan kruunuja, mutta mukaan mahtuu myös timjami, salvia, erilaiset mintut, sitruunamelissa, ruohosipuli jne.

 

 

KUKAT

Rakastan kehäkukkia. Ne ovat niin monipuolisia. Ne ovat kauniita katsella kasvimaalla. Ne myös trjuvat voimakastuoksuissina ja värikkäinä kumppanuuskasveina tuholaisia. Ne ovat kauniita ja kestäviä myös maljakossa. Kukat ja terälehdet voidaan käyttää maustamiseen ja värjäämiseen ja niistä voi valmistaa myös ihoa hoitavaa kehäkukkaöljyä.

Tänä vuonna istutan myös erilaisia ikikukkia ja heiniä, joista saan kuivattua kauniita kimppuja syksyn ja talven varalle.

 

 

 

Sisäisesti kehäkukkaa voi käyttää teenä tai sen lehtiä voi sujauttaa salaattiin ja leivonnaisiin. HUOM! Kehäkukka on asterikasvi ja se voi aiheuttaa allergisia oireita asterikasveille allergisille. Kehäkukkaa ei suositella myöskään raskaana oleville.

Muista ottaa talteen myös kehäkukan siemenet:

KEHÄKUKKIEN SIEMENTEN KERÄÄMINEN

 

Laventelit saavat myös koristaa kasvimaata. Ne ovat ihania tuoksuvina kimppuina kuivatettuina. Laventeli on ihanalta tuoksuva ja monikäyttöinen yrtti, joka sopii niin ruoanlaittoon kuin koristeeksi.Hajustamiseen tarkoitetut laventelit kerätään vasta, kun kukat ovat täysin auenneet. Silloin aromaattiset öljyt ovat parhaiten kehittyneet. Laventeli on kiitollinen kuivatettava, sillä sen tuoksu ja väri säilyvät hyvin. Tuoksu pysyy upeana useita kuukausia.

Laventelisokeri

Laventelilla maustettua sokeria voi käyttää vaikkapa leivonnaisten, jälkiruokien ja makeiden juomien maustamiseen. Valmista laventelisokeri sekoittamalla noin ruokalusikallinen kuivattuja laventelin kukkia kiloon sokeria. Säilö seos ilmatiiviiseen astiaan ainakin kuukauden ajaksi. Ravistele purkkia silloin tällöin. Siivilöi laventelit pois ennen käyttöä.

 

Valmista myös: 

LAVENTELIKEKSIT

LAVENTELI-KYLPYSUOLA

 

 

Rakastamani kesäkurpitsat ovat kasvimaan komistuksista ykkösiä. Vaikka yritän muuten rajoittaa (tila ei riitä) muita kasveja, niin näitä tulee joka vuosi kasvatettua yhä useampaa lajiketta.

 

 

KESÄKURPITSAT

Komeiden kesäkurpitsojen kasvatuksessa on hyvä muistaa kastelu. Kesäkurpitsan tärkein hoitotoimenpide on kastelu, koska suuret lehdet haihduttavat runsaasti. Jatka siis kastelua koko kesän. Alkukesästä taimen päällä kannattaa pitää kasvuharsoa, jos päivälämpötila jää alle + 10 °C asteen. (Ota harso pois, kun kukat avautuvat, jotta pörriäiset pääsevät pölyttämään kesäkurpitsat.) Heikko kasvu voi johtua ravinteiden puutteesta tai kylmästä säästä. Jos kasvu on heikkoa juhannuksen tienoille asti, anna kesäkurpitsalle lisää kanankakkaa tai kompostoitua hevosenlantaa.

Kesäkurpitsa on reheväkasvuinen vihannes, joka tarvitsee paljon kasvutilaa.  Se soveltuu parhaiten viljeltäväksi kasvimaalla, lavaviljelyyn esimerkiksi viljelylaatikossa tai vaikkapa kompostin päällä. Parvekkeella voi myös kokeilla viljellä ruukkuviljelyyn jalostettuja, pienikasvuisempia lajikkeita.

 

Kokeile ainakin näitä kesäkurpitsareseptejä: 

KESÄKURPITSA-HALLOUMIPIHVIT

KESÄKURPITSAKEITTO

KESÄKURPITSA-SUKLAABROWNIET

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close