Korvapuusti on perinteinen suomalainen leivonnainen, joka vie makumatkalle lapsuuden lämpimiin hetkiin ja kotikeittiön tuoksuihin. Tämä kanelilla ja sokerilla täytetty pulla on ollut suomalaisten suosikki jo vuosisatojen ajan. Vaikka korvapuustin nimi saattaa aiheuttaa kummastusta, sen herkullinen maku ja nostalginen arvo ovat kiistattomat. Tässä postauksessa sukellamme syvemmälle korvapuustin historiaan, valmistukseen ja tarjoan täydellisen reseptin, jolla onnistut leipomaan täydelliset korvapuustit.
Korvapuustien historia – mistä nimi tulee?
Korvapuustien juuret ulottuvat aina 1850-luvun alkuun, jolloin tämän vehnäpohjaisen leivonnaisen nimi oli alun perin ruotsinkielinen ’örfil’. Suomenkielinen nimi “korvapuusti” vakiintui vasta 1880-luvulla. Vaikka nimen alkuperästä on useita teorioita, se on jäänyt elämään hauskana suomenkielisenä sanana, joka herättää hymyjä ja kysymyksiä.
Korvapuustien salaisuus – kardemumma ja täyteläinen kaneli
Mikä tekee korvapuustista niin erityisen? Useimmat leivonnaiset saavat makunsa sokerista ja kanelista, mutta korvapuustien todellinen salaisuus piilee kardemummassa. Tämä mauste antaa taikinalle erityisen aromin, joka tekee korvapuustista vastustamattoman. Kun yhdistät sen kaneli-sokeritäytteeseen ja voin tuomaan mehevyyteen, lopputuloksena on täydellinen pulla.
Vinkkejä korvapuustien paistamiseen ja säilyttämiseen
Paista korvapuustit uunin keskitasolla ja tarkkaile niitä paiston loppuvaiheessa. Korvapuustien kuuluu olla kullanruskeita, mutta liiallinen paistaminen voi tehdä niistä kuivia. Jos haluat säilyttää korvapuustit tuoreina pidempään, voit pakastaa ne heti, kun ne ovat jäähtyneet. Sulata ja lämmitä pullat tarvittaessa, ja ne maistuvat kuin vastapaistetuilta.
Lämmin muisto lapsuudesta
Monille meistä korvapuustit herättävät lämpimiä muistoja lapsuuden leivontahetkistä. Ehkä isoäiti leipoi pullia joka viikko ja keittiö täyttyi herkullisesta tuoksusta. Vaikka nykyään arjen kiireessä ei ehkä aina ole aikaa leipoa, korvapuustien tekeminen on ihana tapa pysähtyä ja tuoda pala perinnettä takaisin omaan keittiöön.
Kun olin pieni, leipoi meidän mummu aina kerran viikossa isomman erän pullaa. Usein taisi pullan leivonta ajoittua perjantaille ja erityisesti aamuun.
Silloin otettiin kaapista esille suuri saavi. Radiossa soi sen ajan iskelmät ja hitit ja taisipa ukki ja mummu siinä pullien vaivauksen välissä ottaa jalalla koreasti ja kiepsahdella keittiössä naureskellen.
Mummu laittoi aina hiustensa peitoksi liinan, jota hän säilytti siivouskaapissa. Ja sitten sitä pullataikinaa vaivattiin ja kunnolla. Taikina ja kulho peitettiin ja joskus se jopa laitettiin lämpimään vesikylpyynkin. Kun mummun ja ukin silmä vältti, napsaisi meistä lapsista joku aina palasen taikinaa. Sitten oli aika valmistaa itse pullat. Ja voi että se aika matelikaan hiljaa, kun piti odottaa, että pullat vielä kerran kohoaisivat ja uuni lämpeäisi.
Ja vihdoin koitti se hetki, kun pullat nostettiin uunista. Vaikka pulla poltteli vielä pienissä sormissa ja vähän jopa suussa, piti se heti saada nautittavaksi.
Vaikka ukki ja mummu lähentelivät jo 90-vuotta oli heillä tapana leipoa pullat yhdessä. Ei ehkä yhtä usein kuin ennen, eikä vaivatakaan jaksettu enää samalla voimalla kuin ennen. Mutta niiden valmistuksessa on jotain pyhää, jotain joka nostaa arkipäivän juhlaksi.
Korvapuustit
n. 2 pellillistä pullia
- 5 dl maitoa
- 2 dl sokeria
- 1 muna
- 1 rkl kardemummaa, vasta jauhettua
- 1 tl suolaa
- 2 ps kuivahiivaa
- n. 13-15 dl erikoisvehnäjauhoja
- 170 g voita, sulatettuna
Täyte
- 100 g voita, huoneenlämpöistä
- n. 1 dl sokeria
- 3 rkl kanelia
Voiteluun
- munaa
Pinnalle
- raesokeria
Valmistus
- Sekoita +42 asteiseen maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita nesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää sulatettu voi ja loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Huomio! Itse vaivaan taikinan yleiskoneessa, noin 10 minuuttia. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 – 40 minuuttia.
- Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan.
- Kauli taikinapala n. 30 x 60 cm suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Levitä taikinalevylle puolet huoneenlämpöisestä voista sekä sokerista. Ripottele päälle kanelia. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi.
- Nipistä saumakohta hyvin kiinni ja jätä sauma pöytää vasten.
- Leikkaa rullasta veitsellä vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta noin 4-5 cm ja kapeammalta noin 2 cm. Nosta palat pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti. Tai viipaloi rullasta muutaman centtimetrin paksuisia paloja ja nostele pullavuokiin täyte ylöspäin ja pellille.
- Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Laita uuni sillä välin lämpenemään 225 asteeseen.
- Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
- Paista uunin keskitasossa noin 10-12 minuuttia.
Korvapuustit taipuvat myös kierrepulliksi
Vinkkejä korvapuustien muunteluun
Korvapuusteista voi helposti tehdä hieman erilaisia versioita muutamalla pienellä kikalla. Tässä muutama vinkki, joilla voit viedä perinteisen korvapuustin uusiin makumaailmoihin.
1. Fariinisokeri ja Sitruunankuori
Jos haluat lisätä korvapuusteihin syvyyttä ja raikkautta, kokeile korvata tavallinen sokeri fariinisokerilla ja lisää täytteeseen ripaus raastettua sitruunan keltaista kuorta. Saat pehmeän ja täyteläisen täytteen, kun vatkaat voin, fariinisokerin ja sitruunankuoriraasteen tasaiseksi seokseksi ennen levittämistä taikinalevylle. Fariinisokeri tuo täytteeseen karamellimaisen maun, ja sitruuna tuo raikkautta, joka tasapainottaa makeutta.
2. Kanelin kaveriksi kaakaojauhetta
Kokeile ripotella täytteen kaneli-sokeriseoksen päälle myös kaakaojauhetta. Tämä pieni lisä tuo mukavan suklaisen twistin perinteisiin korvapuusteihin, mutta ei tee niistä liian makeita. Kaakao ja kaneli muodostavat yhdessä herkullisen makuparin, joka tuo vaihtelua perinteiseen reseptiin.
3. Kuorrutus tomusokerilla
Jos haluat koristella korvapuustit näyttävästi, voit jättää raesokerin pois ja tehdä niiden päälle kuorrutteen tomusokerista. Sekoita tomusokeri pieneen määrään vettä tai sitruunamehua, kunnes saat paksun mutta juoksevan seoksen. Levitä kuorrute uunituoreiden korvapuustien päälle ja anna jähmettyä. Tämä tekee pullista kauniin kiiltäviä ja lisää niiden makeutta.
Näillä vinkeillä saat vaihtelua perinteisiin korvapuusteihin ja uusia makuelämyksiä!
Ei oo kyllä mitään parempaa kuin kotitekoinen pulla ♥ Ja korvapuustit on yksiä parhaista ehdottomasti! 🙂
Ihan totta, samaa mieltä. Korvapuustit ovat niin nostalgisia ja eivät ole menettäneet tippaakaan viehätystään vuosien saatossa.
Onpas nätit korvapuustit. 🙂
Kiitos 🙂
On mullakin kone mutta ei innosta sekään. 😀
Ihana pullakertomus 🙂 Meillä leivotaan pullaa kerran pari vuodessa, nämä vaivattavat taikinat ei ole suosikkiasiani 😀
Kiitos Johanna 🙂 Ei minullakaan ollut, kunnes hommasin vihdoinkin yleiskoneen 🙂 Nyt jaksaa vääntää pullaa!